Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη
Αθήνα, 5/10/2015
ΑΠ 6269
Θέμα: Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση κάρτας στα ιατρεία
Θέσεις Ι.Σ.Α. για την παραοικονομία
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας από συγκεκριμένα δημοσιεύματα σχετικά με την θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την υποχρεωτική χρήση κάρτας στα ιατρεία, στα οποία ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας εμφανίζεται να επιθυμεί την συνέχιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Για την αποκατάσταση λοιπόν της αληθείας θα θέλαμε να επαναδιατυπώσουμε την πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο φλέγον αυτό ζήτημα. Και συγκεκριμένα η θέση μας είναι ότι η διασφάλιση της διαφάνειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ η τιμωρία των επίορκων γιατρών και άλλωστε ο ΙΣΑ μέσω του Πειθαρχικού του Συμβούλιου πατάσσει οιανδήποτε μορφή παραβατικότητας.
Ο ΙΣΑ έχει καταθέσει σε όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προτάσεις για να παταχθεί η φοροδιαφυγή όπως το άνοιγμα των λογαριασμών και έλεγχος περιουσιολογίου όλων των Δημόσιων υπαλλήλων και επαγγελματιών καθώς και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια εξετάσεων και χορήγηση των φαρμάκων στον ασθενή ακόμα και στα ΜΗΣΥΦΑ χωρίς την οποία να απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων. Δια μέσου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγής και της διασταύρωσης των στοιχείων μέσω των πληροφοριακών συστημάτων θα είναι δυνατή η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η διαφάνεια διασφαλίζεται με την Κάρτα Υγείας του ασθενή, που ζητά εδώ και χρόνια ο ΙΣΑ. Στην Κάρτα Υγείας θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν το ιστορικό του ασθενή, τις ιατρικές επισκέψεις τη συνταγογράφηση κτλ και αποτελεί το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο έλεγχου.
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση κάρτας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι για κάθε μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και η μεταβατική περίοδος. Θα ήταν καλό λοιπόν να παραδειγματιστούμε από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιζητούμε, ήτοι την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ομαλοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικά χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, αλλά και του έλληνα ιατρού. Και αυτό όχι μόνο γιατί έτσι είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να καταστεί αναποτελεσματικό, αλλά και γιατί το ιατρικό απόρρητο και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιατρών, υπέρτερα αγαθά έναντι της αδιαμφισβήτητης ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής, όπου υπάρχει. Το κράτος οφείλει να εφαρμόσει άλλα μέτρα και όχι να επιχειρεί για ακόμη μία φορά να επιβάλει μέτρα σε βάρος μίας από τις βασικότερες Ιπποκράτειες Αρχές που διασφαλίζει τη φύση της σχέσης μεταξύ ιατρού και ασθενή ως μια σχέση προσωπική, μία σχέση εμπιστοσύνης. Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εμπορικά καταστήματα. Μία τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης της τον ψυχίατρό του. Θα πρέπει λοιπόν ΠΡΩΤΑ να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο.
Θα θέλαμε επίσης να σας επισημάνουμε ότι με ικανοποίηση λάβαμε γνώση δικών σας ανακοινώσεων, όπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου αναφέρατε ότι διεξάγονται μελέτες για παροχή κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, ακόμη και για τις ιατρικές δαπάνες. Είχατε τότε τονίσει ότι ακόμη εξετάζονται τρόποι μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές με κάρτες, ενώ εξετάζεται είτε η αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα, είτε να δοθεί υψηλότερο αφορολόγητο όριο από το υφιστάμενο των 9.550 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν κάρτες.
Σε όλα αυτά βεβαίως είμαστε υπέρ αφού βεβαίως όπως αναφέρατε δοθούν κίνητρα και τρόποι μείωσης της προμήθειας! Είμαστε όμως αντίθετοι στην υποχρεωτική χρήση κάρτας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ χωρίς να βρεθούν οι συγκεκριμένες λύσεις της οποίες είχατε προαναγγείλει! Για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα είναι τροχοπέδη η χρήση πλαστικού χρήματος. Υπάρχουν συμπολίτες μας υπερχρεωμένοι, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ένα ΕΥΡΩ στο λογαριασμό τους και αναγκάζονται να δανείζονται για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τι θα συμβεί με αυτές τις κοινωνικές ομάδες;
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επίσης διατυπώσαμε την αντίρρηση μας ως προς την περαιτέρω χρέωση του ιατρού με τραπεζικές προμήθειες λόγω της χρήσης των μηχανημάτων. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπου νέοι ιατροί αναγκάζονται να μεταναστεύουν, οι παλαιότεροι κλείνουν τα ιατρεία λόγω των clawbacks, rebates και μη καταβολής των οφειλόμενων του ΕΟΠΥΥ, η περαιτέρω επιβάρυνση των ιατρών θα έχει επαχθή αποτελέσματα για την διαβίωση τους. Τι ζητήσαμε λοιπόν; Να μην μολύνεται η σχέση του γιατρού με τον ασθενή του, με αυτή την διαδικασία η οποία θα αποτελέσει περαιτέρω ταλαιπωρία για τους ασθενείς.Και να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση κόστους στη λειτουργία των ιατρείων, η οποία θα μετακυληθεί στον ασθενή.
Όπως ο ίδιος έχετε διατυπώσει η παραοικονομία στη χώρα φτάνει στα 45 δις το χρόνο. Βεβαίως όποιος αναφέρει ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνονται μόνο οι γιατροί ή οι δικηγόροι θα ήταν ΨΕΥΤΗΣ και ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ. Πράγματι με τον ψηφιακό έλεγχο, οι φόροι που διαφεύγουν θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σε όλους τους τομείς της οικονομία όχι μόνο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Παράδειγμα είναι το Ισραήλ και η Φινλανδία που έχουν καταστρώσει αποτελεσματική ψηφιακή πολιτική με αντικίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι χώρες όμως αυτές κατ’ αρχάς επέβαλαν την υποχρεωτικότητα του πλαστικού χρήματος σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στις ιατρικές υπηρεσίες αφού όμως πρώτα υπήρξε μεταβατική περίοδος και αφού βεβαίως είχαν επιλυθεί τα ανωτέρω ζητήματα.
Δια τούτου σας καλούμε όπως επανεξετάσετε το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης καρτών για τις ιατρικές υπηρεσίες και επιθυμούμε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ώστε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ