Στην ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα: Φιλανθρωπικές Δράσεις της Ομογένειας και Συμπαράσταση» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης, μίλησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση για την κρίση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, οι φιλανθρωπικές δράσεις των Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, η υποστήριξη και συμπαράσταση προς τον ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Δρ. Σπύρος Ηλία Μεζίτης, και παρουσιάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γεώργιος Πατούλης, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Φίλιππος Φράγκος, και ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Νέας Υόρκης Γεώργιος Τσιούλιας.

Στη συνέχεια, έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων που έχουν εγκαθιδρύσει κληροδοτήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα π.χ. έχοντας χτίσει νοσοκομεία, όπως - μεταξύ άλλων- η ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής στην Τρίπολη, η Παγκρητική στο Ηράκλειο Κρήτης, η Παλλημνιακή Αδελφότητα Αμερικής «Ήφαιστος» το Νοσοκομείο στη Λήμνο, και οι Ηπειρώτες της διασποράς το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα ή δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ομοσπονδία Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής έχει συντονίσει φιλανθρωπικές δράσεις με άλλες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Στόχος είναι η παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και της διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιπροσθέτως, επιδιώκεται η θεσμοθέτηση δυνατότητας παροχής εθελοντικών υπηρεσιών από ιατρούς και επιστημονικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία που είναι κληροδοτήματα ομογενειακών φορέων καθώς και στις ακριτικές, ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές.

Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης είχε κατ’ αρχήν εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο ΚΕΣΥ, η οποία όμως μετά τη κρίση δεν καθιερώθηκε. Ωστόσο, ο Σύλλογος έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα προχωρώντας στην αδελφοποίηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το 2013 και συμμετέχοντας σε προγράμματα εμβολιασμών, παροχής φαρμάκων και εκπαίδευσης. Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Φιλαδέλφειας προσφέρει προγράμματα για την επιμόρφωση ειδικευόμενων Ελλήνων ιατρών στην Αμερική. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοιατρικός Σύλλογος που εδρεύει στη Νέα Υόρκη διοργανώνει το Ετήσιο Βιοιατρικό Επιστημονικό Σεμινάριο κάθε άνοιξη στη Λακωνία και επιμορφωτικά προγράμματα ανταλλαγής επιστημόνων Βιοιατρικής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα παραδείγματα σε αυτόν τον τομέα είναι πολλά, μεταξύ άλλων, τα Χιακά Σωματεία που διοχετεύουν τη βοήθεια μέσω της Μητρόπολης Χίου και τα Λακωνικά Σωματεία μέσω της Μητρόπολης Σπάρτης και Μονεμβασίας, το Hellenic Relief Foundation που δραστηριοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης που παρέχει βοήθεια στο Βρεφοκομείο Αθηνών. Θα πρέπει να υπογραμμιστούν, επίσης, οι προσπάθειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που απέστειλε δέματα με ρούχα και άλλα είδη στη γενέτειρα.

Καθοριστικής σημασίας, επίσης, ήταν η συμβολή της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής που με τη βοήθεια του Ιδρύματος Τζαχάρη σε συνεργασία με την Διεθνή Ορθόδοξη Φιλανθρωπική Οργάνωση IOCC, ανέπτυξε πολυσχιδή δράση, αλλά και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη διοχέτευση κονδυλίων για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και αναλωσίμων και άλλων ειδών που στάλθηκαν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Γεώργιος Ηλιόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Νέας Υόρκης Δρ. Γεώργιος Λιακέας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή