Στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα διαχείριση κρίσεων στο τομέα υγείας που διοργάνωσε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας ΕΚΕΠΥ συμμετείχε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης ο οποίος έκανε λόγο για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας την εποχή της κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι "οι έκτακτες καταστάσεις υγειονομικής κρίσης έρχονται να αναδείξουν τις παθογένειες του δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο επλήγη όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης της τρόικας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, στους δείκτες υγείας του πληθυσμού και στην επιβίωση του Έλληνα Γιατρού.Το ιατρικό σώμα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της κρίσης, εκτέλεσε την ιατροκοινωνική πλευρά της άσκησης του λειτουργήματος του με πρωτοπόρο τον ΙΣΑ και τη λειτουργία των κοινωνικών Ιατρείων. Η έκρηξη του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών που υπολογίζονται πλέον στα 2,5 εκατομμύρια, οδηγεί με ραγδαίους ρυθμούς όλο και περισσότερους στα Κοινωνικά Ιατρεία- Φαρμακεία, τις εθελοντικές δομές που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους και παραπέμπουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάμεσα τους, όλο και περισσότεροι Έλληνες-κατά κύριο λόγο της μεσαίας τάξης- οι οποίοι έχασαν επιχειρήσεις, δουλειές και το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη, καταφθάνουν στα Κοινωνικά Ιατρεία καθώς νοιώθουν αβοήθητοι από την Πολιτεία και εξόριστοι στο περιθώριο.Υγειά όμως με φιλανθρωπία δεν νοείται!"

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι: "Ο Ιατρικός κόσμος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στην υγεία και ιδιαίτερα στο χώρο της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας.Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η επένδυση σε ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι ο πυλώνας ενός σωστού συστήματος Υγείας, θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού όλοι γνωρίζουν πως κοστίζει πολύ φθηνότερα η πρόληψη, από την θεραπεία.Αυτό άλλωστε κάνουν όλες οι χώρες που διαθέτουν προηγμένα συστήματα υγείας."

Για να ανταποκριθεί στο έργο του το ΠΕΔΥ θα πρέπει:

- Να αξιοποιήσει τις   δομές του (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, Ειδικά περιφερειακά ιατρεία και οι δομές του πρώην ΙΚΑ).

- Να δημιουργήσει έναν μηχανισμός παραπομπής των ασθενών ώστε να ανασχεθεί το κύμα της ζήτησης προς τα δημόσια νοσοκομεία.

- Να Αναλάβει τη διαχείριση των χρονίως πασχόντων.

- Να Αναπτύξει προγράμματα πρόληψης.

-Και να πάψει να λειτουργεί ως συνταγογραφικό κέντρο.

Στις παθογένειες της ΠΦΥ εντάσσονται:

1.   Η μη αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού. Οι ασάφειες που υπάρχουν στην εφαρμογή του Νόμου αποτρέπουν το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό που έχει η χώρα να ενταχθεί στο σύστημα και να παράσχει στους ασφαλισμένους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Απαιτούνται λοιπόν παρεμβάσεις για να δώσουν κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να μην παραδοθεί η υγεία του πληθυσμού στους ιδιώτες μη ιατρούς. Και

2. Η μη εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι γενικοί γιατροί που αποτελούν τον κορμό των Οικογενειακών Γιατρών είναι μόνο το 1,1% των μελών του ΙΣΑ. Για να εφαρμοσθεί σωστά ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού απαιτείται ένα ελάχιστο μεταβατικό στάδιο όπου μετά από μελέτη να εξορθολογιστούν οι θέσεις των προς ειδίκευση γιατρών και να δοθεί έμφαση στην αύξηση των θέσεων ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων, αλλά και οπωσδήποτε με την αύξηση των δαπανών για την υγεία στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Τέλος ο πρόεδρος επεσήμανε ότι "Εμείς ως Ι.Σ.Α. υποστηρίζουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει από αυτόν κανέναν γιατρό και το κυριότερο, θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών."

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                   ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


 

 

 

 IMG 9977

 IMG 9979

 

IMG 9975

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή