Επ΄ αφορμής σχετικών δημοσιευμάτων που αμφισβητούν τη νομιμότητα της δράσης της απερχόμενης Διοίκησης του ΙΣΑ κατά το τρέχον χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ετέθη προς τη Νομική Υπηρεσία ερώτημα αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Προέδρου και των μελών του ΔΣ.

Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας είναι η ακόλουθη:

  1. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου διφυούς χαρακτήρα (όχι απλώς ένα επαγγελματικό σωματείο) στο οποίο η πολιτεία έχει αναγνωρίσει συγκεκριμένο σκοπό, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
  1. Από τις οικείες διατάξεις περί λειτουργίας των ΙΣ ρυθμίζεται μεν η διαδικασία εκλογής και ο τρόπος ανάδειξης της διοικήσεως δεν προβλέπεται όμως τίποτε για το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημέρας των αρχαιρεσιών και της συγκρότησης του νέου ΔΣ.
  1. Και στη περίπτωση αυτή ισχύει ο γενικός κανόνας που καθορίζει τη δυνατότητα παρατάσεως της θητείας των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου στην περίπτωση κατά την οποία έχει λήξει το χρονικό διάστημα για το οποίο εξελέγησαν. Κατά πάγια νομολογία στις περιπτώσεις αυτές τα πρόσωπα τα οποία έχουν την ιδιότητα του διοικητικού οργάνου των νομικών προσώπων, εξακολουθούν και παρά τη λήξη της θητείας τους να έχουν την υπάρχουσα ιδιότητα τους για την εξασφάλιση της συνέχειας στη διοίκηση των νομικών προσώπων και τη μη παρακώλυση της λειτουργίας τους. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει δεκτό ότι η λήξη της θητείας του ΔΣ δεν επέρχεται αυτοδίκαια με τη λήξη του χρόνου της θητείας του, ή τη διενέργεια των αρχαιρεσιών, αλλά η θητεία του παρατείνεται μέχρι τη συγκρότηση του νέου ΔΣ. Μέχρι τότε τόσο το ΔΣ όσο και ο Πρόεδρος εξακολουθούν να διατηρούν τις ιδιότητές τους αυτές και οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα τους σκοπούς του ΙΣΑ και το συμφέρον των μελών του. Δεν νοείται βεβαίως ο ΙΣΑ ως ΝΠΔΔ να παραμένει ακέφαλος, πολλώ δε μάλλον που το αναγκαίο διάστημα το οποίο συνήθως απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τη σύνταξη του οικείου πρακτικού και την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες. Ενόψει των ανωτέρω, τόσο το ΔΣ, όσο και ο Πρόεδρος, που εκπροσωπεί τον ΙΣΑ, δικαιούνται αλλά και υποχρεούνται, μέχρι τη συγκρότηση του νέου ΔΣ, να ασκούν τα καθήκοντά τους για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες, προς κάθε κατεύθυνση, ενέργειες, στα πλαίσια των σκοπών του ΙΣΑ, των αρμοδιοτήτων του και των παγίων θέσεων και αποφάσεων του ΔΣ.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑ

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή