Σε συνέχεια επιστολής του συναδέλφου Β. Θεοδωρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε σε γνωστά blogs, οφείλουμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να σημειώσουμε τα κάτωθι:

Ο ως άνω συνάδελφος αναφέρει στην εν λόγω επιστολή του, ότι προσερχόμενος στον ΙΣΑ να πληρώσει την συνδρομή του ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη και ειδικότερα: «Παλιότερα, όταν κι εγώ συμμετείχα ως υποψήφιος σε εκλογές του ΙΣΑ, ταμειακά εντάξει ήσαν οι συνάδελφοι που είχαν πληρώσει ως και τον προηγούμενο των εκλογών χρόνο… Οποία έκπληξη όμως!! Τούτη τη φορά, όπως οι υπάλληλοι μου είπαν, ο κ. Πατούλης και το ΔΣ του Συλλόγου, απαιτούσε να πληρωθεί και το τρέχον έτος… Τα προηγούμενα έτη (δύο τον αριθμό), πληρώθηκαν με προσαυξήσεις, αλλά και το τρέχον έτος το ίδιο. Και καλά για τα προηγούμενα έτη, μπορώ με προσπάθεια κατανόησης να το αντιληφθώ, αλλά και το τρέχον έτος;; Γιατί;; Όπως μου είπαν οι υπάλληλοι, υπάρχει μια προσαύξηση στις μετά το τέλος Φλεβάρη κάθε χρόνου ανανεώσεις…». Δια της παρούσης λοιπόν να ενημερώσουμε τον συνάδελφο ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΒΔ 11-//1957 (ΦΕΚ Α΄ 228/1957): «1.Ο εν τω μητρώω του Ιατρικού Συλλόγου εγγεγραμμένος Ιατρός υποχρεούται καθ` έκαστον έτος και μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, να υποβάλη εις τον Σύλλογον ούτινος είναι μέλος δήλωσιν, περιέχουσαν τα εξής στοιχεία…………. 2. Η δήλωσις είναι απαράδεκτος εφ`όσον δεν συνοδεύεται υπό αντιγράφου εφ` απλού της αποδείξεως περί καταβολής της εις τον Ιατρικόν Σύλλογον οφειλομένης πρώτης δόσεως της ετησίας εισφοράς.» Στο δε άρθρο 22 του ίδιου ως άνω Β.Δ. ορίζεται: «Δικαίωμα να ψηφοφορήσουν εις τας προς εκλογήν του Διοικητικού Συμβουλίου αρχαιρεσίας, έχουσιν οι εγγεγραμμένοι εν τω μητρώω ιατροί μη διατελούντες υπό προσωρινήν παύσιν και έχοντες ανανεώσει το υπό του άρθρ.9 προβλεπόμενον Δελτίον ταυτότητος". Τέλος στο άρθρο 39 αναφέρει ρητώς ότι: «1. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται εις ετησίαν εισφοράν καθοριζομένην κατ`έτος υπό του Διοικητικού Συμβουλίου εκάστου Συλλόγου, άμα τη ενάρξει του νέου οικονομικού έτους, αναλόγως των τοπικών συνθηκών, εξ ίσου μεν δι` άπαντας τους ιατρούς και κατά κλίμακα διά τους κλινικάρχας και τους καθηγητάς του Πανεπιστημίου….»

Σε συνέχεια λοιπόν των οριζομένων στην κείμενη νομοθεσία ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με την από 5/12/2013 απόφαση του Δ.Σ. προέβη σε μείωση της συνδρομής του έτους 2014 κατά 5 ευρώ δηλ. μείωση περίπου 10% και στην κατηγορία των γιατρών που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα πέραν της δεκαετίας, πλην των Πανεπιστημιακών γιατρών Α βαθμίδας, παρά το γεγονός ότι το έτος 2012 έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), με αποτέλεσμα τα αποθεματικά του ΙΣΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειωθούν κατά 63 %. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 έχει γίνει μείωση της συνδρομής για τους γιατρούς της 1ης πενταετίας κατά 65% και για τους γιατρούς της 2ης πενταετίας 32%.

Από όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις του συναδέλφου δεν έχουν καμία βασιμότητα και δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Περαιτέρω αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει λάβει χώρα τέτοιο περιστατικό, εκ των τηρουμένων από την οικονομική υπηρεσία του ΙΣΑ, στοιχείων. Κατά συνέπεια, τον ανωτέρω συνάδελφο είτε τον εξαπατά η μνήμη του, είτε υποκρύπτεται σαφής σκοπιμότητα πίσω από τις προαναφερθείσες διατυπώσεις.

Οφείλουμε τέλος να σημειώσουμε ότι ο ΙΣΑ από 01.01.2013 για πρώτη φόρα καθιέρωσε την δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής, χωρίς δηλαδή να απαιτείται να προσέλθει ο γιατρός στον ΙΣΑ για να πληρώσει, καθώς και την δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας στα ταμεία του ΙΣΑ και έως έξι άτοκες δόσεις. Τέλος κάθε γιατρός δύναται να υποβάλλει συγκεκριμένο αίτημα προς το Δ.Σ. του ΙΣΑ, αποδεικνύοντας την αδυναμία καταβολής των εισφορών, προκειμένου να εξαιρεθεί από αυτές.

Όλα τα προαναφερθέντα καταδεικνύουν με εμφανή τρόπο ότι κάθε άλλο παρά άγνοια για την πραγματικότητα και τα προβλήματα των ιατρών έχουμε κε. Συνάδελφε!

Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι το εν λόγω δημοσίευμα ήταν κακοπροαίρετο, καθώς δεν είναι κακό να ξεχνάει κανείς ή να μην γνωρίζει. Πλην όμως οφείλει να ενημερωθεί πριν γνωστοποιήσει δημόσια την αμάθεια του.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή