Προς τον Υπουργό Υγείας

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

       Αθήνα 27-2-2014

                   Α.Π.     43143

Θέμα: O Ι.Σ.Α. ζητάει την ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού

όλων των ιατρών που διαθέτουν

πιστοποιητικό νόμιμης άσκησης καθηκόντων γενικού ιατρού.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του άρθρου 5 του νόμου 4238/2014 «Καθήκοντα Οικογενειακού Ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής». Από την γραμματική διατύπωση της ως άνω διάταξης δεν προκύπτει σαφώς, εάν εντάσσονται στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού οι ιατροί, που με βάση την ελληνική νομοθεσία (Π.Δ. 38/2010), όπως αυτή εναρμονίστηκε στις διατάξεις της Οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το ως άνω Π.Δ. «η Περιφέρεια, όπου ο ιατρός έχει την επαγγελματική του εγκατάσταση χορηγεί, κατόπιν σχετικής αίτησης, πιστοποιητικό που βεβαιώνει το δικαίωμα άσκησης των δραστηριοτήτων του ιατρού γενικής ιατρικής χωρίς τον τίτλο εκπαίδευσης, στους ιατρούς οι οποίοι έχουν κεκτημένα δικαιώματα».

Τα κατά την ανωτέρω διάταξη χορηγηθέντα πιστοποιητικά, έχουν την ίδια ισχύ με τους τίτλους εκπαίδευσης στη γενική ιατρική, που χορηγούνται στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, ως προς την άσκηση των δραστηριοτήτων ιατρού γενικής ιατρικής και επιτρέπουν την άσκηση αυτών άνευ διακρίσεως.

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε όπως με σαφή νομοθετική διάταξη, εντάξετε τους ιατρούς που κατέχουν το πιστοποιητικό άσκησης καθηκόντων γενικού ιατρού στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εν λόγω ιατροί (περίπου εκατό στον αριθμό), θα βρεθούν άνευ αντικειμένου.

Αναμένουμε την θετική αντιμετώπιση από μέρους σας του ως άνω εύλογου και καθόλα δίκαιου αιτήματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή