Προς Δντη Σύνταξης εφημερίδος Ελευθεροτυπία κ. Β. Δελληπέτρο

Υπόψη κας Δ. Ευθυμιάδου, συντάκτριας θεμάτων Υγείας

Με αφορμή το σημερινό ψευδές και καταφανέστατα κακόβουλο δημοσίευμα της εφημερίδας σας και συγκεκριμένα στη σελίδα 3, που υπογράφεται από τη συντάκτη υγείας κα Δ. Ευθυμιάδου και φέρει ως τίτλο «όταν η γραφικότητα εισβάλλει στο Μαξίμου», θα ήθελα να σας επισημάνω για την αποκατάσταση της αλήθειας τα κάτωθι:

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι σπάνια συναντά κανείς σε ένα δημοσίευμα, μέσα σε τόσες λίγες γραμμές, τόσα πολλά ψέματα και συκοφαντίες .

Καταρχήν είναι ψευδέστατος και συκοφαντικός ο ισχυρισμός ότι προσήλθα «απρόσκλητος» στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μετάσχω στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους του Π.Ι.Σ.. Και είναι ψευδέστατος και συκοφαντικός, γιατί ο Ι.Σ.Α. ήταν αυτός που είχε ζητήσει να γίνει η σύσκεψη , με επιστολή που είχα αποστείλει εγώ ο ίδιος προσωπικά ως Πρόεδρος του Συλλόγου στις 28 Νοεμβρίου 2013 ( Α.Π. 41453), με αποδέκτη τον κ. Πρωθυπουργό. Θα έπρεπε λοιπόν προτού προβείτε στη δημοσιοποίηση κάποιας «είδησης» να διενεργήσετε προηγούμενο έλεγχο της βασιμότητας της πηγής, όπως ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων. Άλλωστε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ο καθείς θα μπορούσε να βρει τη συγκεκριμένη πληροφορία, άλλωστε υπήρξε και το από 13/12/2013 δελτίο τύπου του ΙΣΑ από το οποίο προκύπτει η συγκεκριμένη πληροφορία για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό .

Επισημαίνω δε ότι στη σύσκεψη αυτή προσήλθα ως Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας. Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. εκ του θεσμικού του ρόλου τον οποίο θα έπρεπε να γνωρίζατε δεν έχει ανάγκη «να τρυπώσει» στο Μέγαρο Μαξίμου, αφενός γιατί είναι θεσμικός και τακτικός συνομιλητής της εκάστοτε Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα υγείας, αφετέρου, γιατί κανείς δεν μπορεί να «τρυπώσει» στο Μέγαρο Μαξίμου. Προξενεί δε έντονη έκπληξη και σε ένα μικρό παιδί το γεγονός ότι η «έμπειρη» συντάκτης δεν γνώριζε ότι δεν μπορεί να εισχωρήσει κάποιος απρόσκλητος στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να εκτίθεστε ανεπανόρθωτα.

Εξίσου ψευδή είναι φυσικά αυτά που αναφέρει περί δήθεν εκδίωξης του Προέδρου του ΙΣΑ από τον Πρόεδρο του ΠΙΣ από το Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτάται λοιπόν: Ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας με ποιους θα συναντηθεί αλλά ένας από τους προσκεκλημένους του; Τόσο πολύ υποτιμά τη νοημοσύνη των αναγνωστών; Μήπως η συντάκτρια πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό «προσφέρει καλές υπηρεσίες» στο θεσμό του Πρόεδρου του ΠΙΣ, εμφανίζοντας τον ψευδώς ως άνθρωπο που «επιλέγει με ποιους θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός»;

Σε κάθε περίπτωση, είναι δικαίωμα του καθενός να θέλει να δει τον Πρωθυπουργό και είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, να επιλέγει ο ίδιος ποιους και πότε θα τους δει, είτε κατά μόνας, είτε όλους μαζί.

Είναι επίσης εμφανής η εμπάθεια της συντάκτριας προς το πρόσωπο του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κι από άλλα δύο σημεία του δημοσιεύματος, ήτοι:

Πρώτον, από την αναφορά της στο πρόσωπό μου, χαρακτηρίζοντας με συκοφαντικά ως «χειροκροτητή και υποβολέα» του σημερινού Υπουργού Υγείας. Στο χώρο της Υγείας όλοι γνωριζόμαστε, γι αυτό και δεν μπορεί να με αποκαλεί η κα Ευθυμιάδου που βρίσκεται τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ με αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ότι ποτέ δεν υπήρξα χειροκροτητής κανενός, η ίδια γνωρίζει ότι από τα πρώτα κιόλας βήματα μου στον ιατρικό συνδικαλισμό, ήμουν πάντοτε διεκδικητικός . Τώρα, αν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του «υποβολέα» επειδή εκ του θεσμικού μου ρόλου συνομιλώ με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως έκανα και με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, ας το κρίνουν οι αναγνώστες της εφημερίδας.

Δεύτερον, από την υποτιθέμενη ψευδή και συκοφαντική στιχομυθία που μετέφερε (χωρίς φυσικά να είναι η ίδια παρούσα αφού δεν κατάφερε «να τρυπώσει» όπως εγώ στο Μ. Μαξίμου) και τα όσα δήθεν φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός. Έφτασε μάλιστα η συντάκτρια να αμφισβητήσει ακόμη και τη φωτογραφία που συνόδευσε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ι.Σ.Α. αμέσως μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό. Αν είναι δυνατόν. Απορώ βέβαια πως δεν αμφισβήτησε ακόμη και τα πλάνα των τηλεοπτικών σταθμών με τις δηλώσεις μου, στα οποία καταγράφεται η παρουσία μου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το επίμαχο δημοσίευμα αμφισβητεί το δικαίωμα του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς και να κάνει δηλώσεις γι αυτά, γεγονός το οποίο προσβάλλει τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τα παραπάνω που σας ανέφερα, φαίνεται ότι για το ψευδές και συκοφαντικό περιεχόμενο του σημερινού δημοσιεύματος , δύο εξηγήσεις υπάρχουν:

Ή είναι εμπαθής η συντάκτρια σας απέναντι μου για δικούς της προσωπικούς άγνωστους σε εμένα λόγους, ή κάποιοι που έχουν ενοχληθεί από την συνδικαλιστική δράση και παρουσία του Συλλόγου μας και του Προέδρου του, τις υπαγόρευσαν να γράψει όσα έγραψε.

Ότι κι αν ισχύει από τα δύο, το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο κατάπτυστο δημοσίευμα δεν τιμά ούτε την ίδια, ούτε την ανάγκη της έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης, που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια η εφημερίδα σας και σας καλώ όπως άρετε την προσβολή ανακαλώντας άμεσα τα ως άνω ψεύδη, με τα οποία προσβάλλεται η τιμή μου ως ατόμου, ιατρού και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή