Κοινοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η με αριθμό πρωτ. 38024/06.06.2013 επιστολή της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α, αναφορικά με τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα σχετικά με το νέο καθεστώς που ισχύει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα δυνάμει του άρθρου 6 παρ. 1 και 2 του Ν. 3863/2010 προβλέφθηκε η δημιουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και ότι στο «ΚΕ.Π.Α. υπάγεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας του άρθρου 6 του Ν. 2556/1997». Σύμφωνα δε με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου προβλέφθηκε ότι το ποσοστό αναπηρίας θα προκαθορίζεται με εκατοστιαία αναλογία σε Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που εκδίδεται εντός εξαμήνου από την δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε συνέχεια των ανωτέρω εξεδόθη η υπ’ αριθμ. Φ. 11321/οικ.26012/1718/08.11.2011 Υπουργική Απόφαση, δυνάμει της οποίας δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, ο οποίος καθόριζε αναλυτικά τα ποσοστά αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, που αφορούν όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο. Πλην όμως η ανωτέρω Υ.Α. τροποποιήθηκε δυνάμει της υπ΄ αριθμ. Υ.Α. Φ. 11321/οικ. 10219/688/04.05.2012, η οποία περιόρισε σημαντικά τα ποσοστά αναπηρίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην πράξη για τα άτομα που πλήττονται από αναπηρία.

Ο ΙΣΑ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας όπως ενεργήσει άμεσα ώστε οι ανάπηροι να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και να διασφαλιστεί το γεγονός ότι τα ποσοστά δυνάμει των οποίων θα καθορίζεται η αναπηρία θα είναι αντικειμενικά και δεν θα εμπλέκονται πολιτικές «κουρέματος».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή