Κατακόρυφη πτώση στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις σημειώνει η χώρα μας, ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους ειδικούς, η κοινή διαπίστωση της ημερίδας του Ομίλου ΜΗΤΕΡΑ με θέμα: "Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα". Στην ημερίδα, χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος έκανε λόγο για κλίνες ΜΕΘ που κλείνουν, ασθενείς που διασωληνώνονται στους θαλάμους και ασθενείς που πεθαίνουν περιμένοντας να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα.

"Σήμερα, τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πολιτεία και ιατρικός κόσμος, από κοινού θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες κρατικές δομές στήριξης της δωρεάς οργάνων και τη σταθερή χρηματορροή για τη λειτουργία τους και να αναλογιστούμε την ορθολογική μείωση των δαπανών και όχι τις οριζόντιες "περικοπές" των μεταμοσχεύσεων που επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στο ελληνικό κράτος από τη μετάβαση των περιστατικών στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό, να δράσουμε συστηματικά μέσα από ένα συντονισμένο οικονομικό, ιατρικό και κοινωνικό μοντέλο προώθησης της δωρεάς οργάνων, όπως αυτό έχει δοκιμαστεί και πετύχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εγνωσμένης αξίας." τόνισε ο κος Πατούλης ο οποίος κατέληξε λέγοντας, πως τα προγράμματα μεταμοσχεύσεων μπορούν να αποδώσουν μέσα από μια κατάλληλη μεταμοσχευτική πολιτική γιατί η Ελλάδα έχει στον τομέα αυτό ένα εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό που δίνει καθημερινό αγώνα ζωής και θανάτου.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη,ο διευθύνων σύμβουλος του Μητέρα κ. Ανδρέας Καρταπάνης, ο διεθνούς φήμης καθηγητής κ.Ανδρέας Τζάκης, διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο δρ. Δημήτρης Γάκης, διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ο καρδιοχειρουργός και ιδρυτής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Ωνάσσειο, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος. Την ημερίδα διοργάνωσε η διευθύντρια της Α΄Παθολογικής Κλινικής του Μητέρα κ. Ελευθερία Κρικέλη.

 


 

 

9 5 2013 2
 

 

9 5 2013 1

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή