Με το σύνθημα «Η συμμετοχή σου είναι η Ανάσα μας» ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος» για την Πνευμονική Υπέρταση, στην οποία συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Η δράση περιελάμβανε μεγάλη ποδηλατοδρομία που ξεκίνησε την Κυριακή 28 Απριλίου από την Αγ. Σοφία Ψυχικού και κατέληξε στο ΟΑΚΑ. Οι ποδηλάτες αφιέρωσαν την κάθε τους ανάσα στους ασθενείς από Πνευμονική Υπέρταση, δίνοντας το στίγμα ευαισθητοποίησης του κοινού στην εκστρατεία. Ακολούθησε, ενημερωτική εκδήλωση στο ΟΑΚΑ γα τα σημερινά δεδομένα της νόσου.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος  Γιώργος Πατούλης επεσήμανε το δέον της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης της νόσου και κυρίως τη ζωτική σημασία της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, «ώστε να καθυστερήσουμε και να αναχαιτίσουμε τη γρήγορη εξέλιξη της νόσου. Αυτό..», τόνισε ο κος Πατούλης «..απαιτεί υψηλού κόστους θεραπείες, αλλά παράλληλα και ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τον κάθε ασθενή πολίτη ισότιμα με επιστημονικά, δεοντολογικά, ορθολογικά και ηθικά κριτήρια. Οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση και κάθε άλλο σπάνιο νόσημα έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και στη θεραπεία όπως όλοι. Και αυτή τη θεραπεία, για να μπορεί ο ασθενής με πνευμονική υπέρταση να ανασάνει και να μην ασφυκτιά, τη δικαιούται όσο όλοι μας. Στη σημερινή πρόοδο της φαρμακευτικής καινοτομία του 2013, που η φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή στην κάθε του ανάσα, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να στερήσει από τον ασθενή με Πνευμονική υπέρταση τη θεραπεία του που θα του εξασφαλίσει την ανάσα του. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι η πρέπουσα και η κατάλληλη, ώστε να ανακουφίζει τον ασθενή με Πνευμονική υπέρταση και να του προσδίδει τη βέλτιστη ποιότητα ζωής ως την τελευταία του αναπνοή»

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδος» κα Ιωάννα Αλυσανδράτου, η οποία, μεταξύ των άλλων δήλωσε: «Με τη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία τόσο τα ποσοστά επιβίωσης, όσο και η ποιότητα ζωής των ασθενών μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, ενώ η εκπαίδευση των ανθρώπων για την άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων θα μπορούσε να σώσει ζωές»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αν Υπουργός Υγειας κος Μάριος Σαλμάς, εκπρόσωποι ασθενών και επιστημονικών φορέων καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για τα νεότερα δεδομένα της νόσου και την ανάγκη περαιτέρω έρευνας προς τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της Πνεμυονικής Υπέρτασης. Μεταξύ των Ειδικών Επιστημόνων ήταν ο Ειδικός ΡΗ Αττικού Νοσοκομείου κος Στυλιανός Ορφανός,  ο Ειδικός ΡΗ Ωνασείου Νοσοκομείου κος Παναγιώτης Καριοφύλλης, ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Α. κος Κων/νος Λουράντος, η Πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ κα Μαριάννα Λάμπρου και πλήθος κόσμου.

Η Πνευμονική Υπέρταση είναι ένα σπάνιο νόσημα με προϊούσα πορεία που οφείλεται στην προοδευτική στένωση των πνευμονικών αρτηριών που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες. Καθώς αναπτύσσεται η νόσος, η καρδιά λειτουργεί υπό αυξανόμενη πίεση και δε μπορεί, ολοένα και περισσότερο να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες. Ο ασθενής παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη δυσχέρεια στην αναπνοή και νιώθει να ασφυκτιά. Η έκβαση της νόσου δεν είναι καλή, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση, η συστηματική παρακολούθηση και η εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή έχουν συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 29 04 2013 pulmonary hypertension 2

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στην εκστρατεια για την Πνευμονική Υπέρταση στο ΟΑΚΑ

 

29 04 2013 pulmonary hypertension 1lg

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ Γ. Πατούλης με τον Αν Υπουργο Υγείας κ Μ Σαλμα στην εκδήλωση της εκστρατείας για την Πνευμονική Υπέρταση

 

 


 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή