• Υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
  • Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρειας

 

Την έναρξη προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου της Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων για όλους τους Δήμους του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης, σε Συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη σήμερα 22 Οκτωβρίου 2012.


Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε πανελλαδική βάση από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σκοπός της συνέντευξης Τύπου ήταν η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των αναπτυξιακών διαταραχών σε ηλικίες μικρές όπου ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν, συνεπώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.
Για να προληφθούν, οι αναπτυξιακές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν, πριν όμως αυτές εμφανιστούν, πραγματοποιείται σε όλα τα βρέφη και παιδιά από 2 μηνών έως 5 ετών των Δήμων του ΕΔΔΥΠΠΥ προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος με το ανιχνευτικο αναπτυξιακό τεστ Denver II.

Στόχος του συγκεκριμένου ελέγχου είναι η πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών σε μία προσπάθεια να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.

«Στόχος του πανελλαδικού αυτού Προγράμματος Πρόληψης των Αναπτυξιακών Διαταραχών Βρεφών και Νηπίων είναι ο έλεγχος των αναπτυξιακών σταθμών σύμφωνα με τη χρονολογική ηλικία του κάθε παιδιού, ώστε να ανιχνευτούν τα παιδιά που είναι at risk στο να εμφανίσουν μία ή περισσότερες αναπτυξιακές διαταραχές, πριν αυτές δώσουν συμπτώματα.

Η έγκαιρη διάγνωση μέσα από το screening και η πρώιμη παρέμβαση που θα ακολουθήσε, έχουν μεγάλη σημασία γιατί πριν τα 6 χρόνια ζωής, ο παιδικός εγκέφαλος έχει πλαστικότητα και επιδέχεται αλλαγές. Ετσι, εγκεφαλικές καταγραφές που έχουν κωδικοποιηθει με λάθος τρόπο, μπορούν να αλλάξουν με την κατάλληλη παρέμβαση πριν αυτοματοποιηθούν. τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του στη Συνέντευξη Τύπου

Τα παιδιά που θα χαρακτηριστούν υψηλού κινδύνου από τους εξεταστές, θα παραπεμφθούν στον παιδίατρό τους για να δρομολογηθεί ένας περαιτέρω ελεγχος από εξιδεικευμένους αναπτυξιολόγους και παιδονευρολόγους, αν το κρίνει ο παιδίατρος του καθε παιδιου«, .

Ο έλεγχος γίνεται από εξουσιοδοτημένους γιατρούς και ψυχολόγους με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II (DDST II), που ελέγχει τις δεξιότητες (δηλαδή τους αναπτυξιακούς σταθμούς) του παιδιού σύμφωνα με τη χρονολογική του ηλικία. Το τεστ είναι αξιόπιστο και έγκυρο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει σταθμιστεί και εφαρμοστεί στα Ελληνόπουλα και διαρκεί 15 λεπτά. Γίνεται υπό μορφή συνέντευξης, με ερωτήσεις στη μητέρα και στο ίδιο το παιδί. Οι ερωτήσεις τόσο στη μητέρα Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη και νήπια ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών, που έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά.




 

 

 22 10 12 denver1

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης και ο Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ κος Παπασπυρόπουλος στην ενημέρωση για το πρόγραμμα πρόληψης αναπτυιξιακών διαταραχών


 

1

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Προγράμματος

 


 



 


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή