Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου από όλη την Ελλάδα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έλαβε χώρα, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου που διοργάνωσε υβριδικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού»( Μουσείο Μπενάκη, 24-25 Μαΐου 2024).

Για το βίντεο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου πατήστε εδώ

Η αξιόλογη αυτή επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών, για τα 100 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΑ.

Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων που συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το 75% των ιατρών όλης της χώρας, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος κατά την άσκηση του έργου του και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Κοινό αίτημα ήταν η παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, ειδικά των μικρότερων αστικών κέντρων και της νησιωτικών περιοχών. Όπως επεσήμαναν η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει σημαντικά, τη λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν επίσης στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στη δυσκολία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ειδικά του εργαστηριακού να επιβιώσει οικονομικά.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να υποστηριχθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν νομική κάλυψη. Αναδείχθηκε η ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των μικρότερων Ιατρικών Συλλόγων και ισχυροποίηση της φωνής τους.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι κάθε πολίτης στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, δικαιούται ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα. «Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την υγεία πρέπει να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, η συγκρότηση ενός βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υγειονομική κάλυψη όλης της χώρας, με βάση τον υγειονομικό χάρτη και η στήριξη του ιατρικού δυναμικού», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η έναρξη του διαλόγου, για τις συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης που εξήρε το διαχρονικό ρόλο του ΙΣΑ στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο clawback και ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσιος μίλησε για την ανεκτίμητη προσφορά του ΙΣΑ, ο οποίος έχει συμβάλλει διαχρονικά σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους, ο Εκπρόσωπος Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος - Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπ/ων κ. Παύλος, ο κ. Κυμπουρόπουλος Στέλιος – Ψυχίατρος -Ευρωβουλευτής, η κυρία Φωφώ Καλυβά - Γεν. Γραμ. Δημόσιας Υγείας, ο Δρ. Άρης Αγγελής - Γεν. Γραμ. Στρατηγικού Σχεδιασμού,, ο κ. Βαβουρανάκης Χάρης - Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών ΠIΣ, κ.α. Οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου είναι ήταν οι κκ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Δ. Τούσουλης, Ομ. καθηγητής Καρδιολογίας.

Η πρώτη ενότητα είχε θέμα «Η βία στο χώρο της υγείας », με ομιλητές τους έγκριτους νομικούς κ.κ. Π. Κουρελέα, Π. Ζερβέα, Έ. Παπαευαγγέλου. Προεδρείο ήταν οι κ.κ. Γ. Πατούλης, Ι. Γιαννίδης, Β. Ανεμοδουρά ενώ σχολιασμό έκαναν οι κ.κ. Π. Ψυχάρης, Γ. Καλλιάτσος, Π. Λεονάρδου, Γ. Ελευθερίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων των μικρών Αστικών Κέντρων και των Νησιωτικών περιοχών. Ειδικότερα, ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Κ. Τσαούσης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κ. Τζόλας, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Ν. Χαλκιά, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, Φ. Πρωτόπαπα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θηβών, Ε. Ταρνανίδης, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Μ. Τσιρώνη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, Κ. Αθανασίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Φωκίδας, Κ. Καρλή, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας, Π. Καψαμπέλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γ. Αποστολάτος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου, Ι. Φισφής, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, Π. Βούλγαρη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Α. Γαβαλά, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, Ι. Σγουρόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας, Η. Τσέρκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Ακολούθησε η ενότητα με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, μεγάλων Αστικών Κέντρων, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ν. Λαθουράκης, Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Ν. Πλατανησιώτης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Α. Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Χ. Χατζηπαπάς, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G44A3844

20240524184023 E41A1227

PSTL2921

PSTL3318

20240524155847 IMG 2049

20240524165049 E41A0877

20240524182347 E41A1118

IMG 2474

DSC05536

DSC05790

DSC05441

DSC05785

20240524165035 E41A0870

IMG 2477

20240524202717 E41A1652

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή