Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με την οποία ζητά να αποσυρθεί εγκύκλιος που προβλέπει τον έλεγχο της συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με αντιεπιστημονικά γεωγραφικά και στατιστικά κριτήρια, χωρίς την εφαρμογή πρωτοκόλλων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο του συστήματος.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια λειτουργίας όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια. Η αδυναμία εφαρμογής τους από τον Φορέα έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της δαπάνης και σε άδικα οριζόντια μέτρα, όπως το claw back που είναι η εύκολη λύση.

Το θέμα αυτό καθώς και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων σε ιατρούς στην περιφέρεια προκειμένου να στελεχώσουν το σύστημα υγείας, συζητήθηκαν διεξοδικά, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών της 11.7.2024.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ τονίζει ότι είναι εναντίον σε οποιοδήποτε απόφαση που θέτει, υπό την απειλή ποινών, τον ιατρικό κόσμο προ τετελεσμένων γεγονότων, στην άσκηση του λειτουργήματός του και ανατρέπει βίαια και αυθαίρετα τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές του.

Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ των διοικητών των νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση κοινής αποδεκτής λύσης. Ο ΙΣΑ θέτει τις δυνάμεις του στη διάθεση αυτής της προσπάθειας.

Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό στις οικονομικές απολαβές και στις επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να προσελκύσει τους ιατρούς να τον στελεχώσουν.

Αντίθετα η επιβολή μέτρων και ποινών θα οδηγήσει σε νέο κύμα φυγής του ιατρικού κόσμου στο εξωτερικό και σε περαιτέρω υγειονομική αποδυνάμωση της περιφέρειας.

Η επιστολή του ΙΣΑ

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι «με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ, απευθύνεται προς τον ΠΙΣ και ατυχώς του ζητά να ενημερώσει «τους ιατρούς - μέλη του Συλλόγου του», παραγνωρίζοντας ακόμη και το γεγονός ότι ο ΠΙΣ έχει μέλη Ιατρικούς Συλλόγους και όχι ιατρούς.

Στην εγκύκλιο αυτή, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επισημαίνει ότι πρόκειται να εξάγει στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στοιχεία που θα μπορούν να αποτελέσουν το έρεισμα ελέγχων και αξιολόγησης της συνταγογράφησης των ιατρών σε όλη τη χώρα. Εφόσον η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογράφησης κρίνει ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς η συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών, αυτοί θα καλούνται για έγγραφες εξηγήσεις, ενώ σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της συμπεριφοράς αυτής, η οποία a priori χαρακτηρίζεται ως παράβαση ο Διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα επιβάλλει κυρώσεις.

Και όλα τούτα σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί προ της ψηφιοποίησης και εισαγωγής των πρωτοκόλλων που αντανακλούν τους κανόνες της επιστήμης. Μόνο η παράβαση των τελευταίων, δηλαδή των κανόνων άσκησης της ιατρικής επιστήμης, θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση και να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά ιατρών».

Ο ΙΣΑ τονίζει επίσης στην επιστολή του προς τον Υπουργό ότι «τέτοιες ρυθμίσεις ή εγκύκλιοι χωρίς την ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων μόνο ως απειλή μπορεί να εκληφθούν και ασφαλώς δεν προάγουν ούτε την ανάγκη παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες Πολίτες, ούτε την πρόληψη, ούτε τη Δημόσια Υγεία».

Ο ΙΣΑ καταλήγει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «για όλους αυτούς τους λόγους η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστά μία «κακή» ρύθμιση που αποκλειστικό σκοπό έχει την συγκράτηση της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αντίθετα με την πάγια νομολογία επί του θέματος νομολογία, μία ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας, θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων και οπωσδήποτε να τροποποιηθεί. Συναφώς σημειώνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ελλιπές, αφού παραγνωρίζει και δεν θέτει ως κριτήρια, ενδεικτικά, την τυχόν εξειδίκευση του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί (και όχι απλά τον αριθμό των συνταγών που εκδίδει), ή τον τόπο παροχής των υπηρεσιών του».

Ο ΙΣΑ είναι εναντίον σε οποιαδήποτε αυθαίρετη επιβολή ποινής, στον ιατρικό κόσμο που στηρίζει με αυταπάρνηση τον ασθενή και το σύστημα υγείας, όπως απέδειξε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ζητά την άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων στην συνταγογράφηση και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με μόνιμες προσλήψεις καθώς και τη δημιουργία αξιοπρεπών επαγγελματικών συνθηκών και οικονομικών απολαβών για τους λειτουργούς του.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή